Pensioenopbouw door DGA

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) heeft meerdere mogelijkheden om een kapitaal op te bouwen voor de oudedag. Waar voor “normale” werknemers vaak een verplichting geldt deel te nemen in de pensioenregeling van de werkgever, ontbreekt deze verplichting doorgaans voor de DGA als ondernemer. Nu de DGA meerdere mogelijkheden heeft, is het belangrijk na te gaan welke optie(s) het beste aansluit(en) bij zijn wensen.

Opties om pensioenkapitaal op te bouwen

  1. Niets formeel regelen en sparen in de BV. Winsten in de BV spaart de DGA na betaling van vennootschapsbelasting op en de BV keert deze later aan de DGA – na stoppen actief werken – uit in de vorm van dividend.
  2. De DGA spaart privé in box 3, op een spaarrekening of in een deposito.
  3. De DGA belegt privé in box 3, bijvoorbeeld op lifecycle basis in beleggingsfondsen.
  4. De DGA treft in privé een lijfrentevoorziening, in de vorm van banksparen of verzekering. Dit kan zowel op garantiebasis of in de vorm van beleggingen, dan wel een mixvorm.
  5. De BV zegt aan de DGA een pensioen toe. Eventueel met terugwerkende kracht.A. De BV houdt het toegezegde pensioen in eigen beheer.B. Het pensioen wordt volledig bij een professionele verzekeraar ondergebracht.C. Een mixvorm tussen A en B.

Aandachtspunten

Iedere optie heeft zijn voor- en nadelen. Een bij de DGA passend advies is dan ook noodzakelijk. Wat is bijvoorbeeld de risicobereidheid en hoe ziet de financiële positie eruit.Naast het opbouwen van een kapitaal voor de oudedag is het raadzaam een voorziening te treffen indien de DGA (deels) arbeidsongeschikt wordt en voor het geval de DGA overlijdt. Zeker in de beginfase als er nog weinig kapitaal is opgebouwd, is het verstandig een uitkering bij overlijden te verzekeren voor de verzorging van nabestaanden. Dit kan in de vorm van een kapitaal ineens of in de vorm van periodieke uitkeringen.

Er zijn plannen om het pensioen in eigen beheer te herzien. Hierover is recentelijk wederom een brief verschenen van de Staatssecretaris. Hoe dit er daadwerkelijk uit komt te zien en wanneer die plannen werkelijkheid worden is nu nog niet aan te geven. Wel lijkt het erop dat een vorm van inhaal van pensioenopbouw in eigen beheer over het verleden niet meer wordt toegestaan. De DGA die daarvan nog wilt profiteren doet er verstandig aan tijdig in actie te komen.

Pensioenopbouw DGA samengevat

Als Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) heb je verschillende mogelijkheden voor pensioenopbouw bij bedrijven. Een van de opties is het opbouwen van pensioen in de eigen onderneming. Dit kan bijvoorbeeld via een pensioenvoorziening zoals een pensioen-BV of een eigen pensioenfonds. Hierbij bouw je pensioen op door geld te reserveren voor je toekomstige pensioenuitkeringen. Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een lijfrente of een pensioenverzekering bij een externe verzekeraar. Hierbij betaal je periodieke premies en bouw je een vermogen op dat je later kunt gebruiken om een uitkering te ontvangen. Deze uitkering kan je inkomen aanvullen als je met pensioen gaat.

Als DGA ben je niet verplicht om een pensioenregeling te treffen voor jezelf. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen hoe je je pensioen wilt regelen. Het is belangrijk om goed te kijken naar je persoonlijke situatie, je wensen en je financiële mogelijkheden. Onze pensioenadviseurs staan voor je klaar om je hierbij te adviseren en te helpen bij het maken van de beste keuze. Een pensioenvoorziening heeft fiscale voordelen, zoals de mogelijkheid om premies af te trekken van je belastbaar inkomen. Dit kan gunstig zijn voor je inkomen en belastingvoordeel opleveren. Ook kan een pensioenvoorziening bescherming bieden aan je nabestaanden door het opbouwen van een nabestaandenpensioen.

Sparen of beleggen met het DGA pensioen?

Bij Prima Pensioen begrijpen we dat de pensioenopbouw voor een DGA (Directeur-Grootaandeelhouder) een belangrijke overweging is. Veelgestelde vragen die DGA's zichzelf stellen zijn: "Hoe kan ik pensioen opbouwen als DGA?" en "Wat zijn de fiscale voordelen?"

De DGA heeft de mogelijkheid om pensioen op te bouwen door middel van een pensioenregeling binnen de eigen onderneming. Hierdoor kun je een deel van je salaris reserveren voor uw pensioen en profiteren van fiscale voordelen. Je kan ervoor kiezen om de premie te betalen vanuit de BV of als persoonlijke inleg doen. Het bedrag dat je jaarlijks mag inleggen, staat in verhouding tot uw leeftijd en het aantal dienstjaren binnen je onderneming.

Een belangrijk voordeel van DGA-pensioenopbouw is dat je zelf kunt bepalen hoe je pensioengelden kunt beleggen, omdat je niet gebonden bent aan een verzekeraar. Hierbij moet je echter wel rekening houden met de risico's en kosten die gepaard gaan met beleggen bij een verzekeraar of elders. Het is daarom van cruciaal belang om de juiste keuzes te maken, zodat je pensioenkapitaal blijft groeien tot de AOW-leeftijd en je kunt genieten van een goede pensioenvoorziening.

Bij Prima Pensioen beantwoorden we graag al je veelgestelde vragen over DGA-pensioenopbouw en helpen we je de juiste beslissingen te nemen. Onze online service staat altijd voor je klaar, zodat je pensioenkapitaal optimaal kunt laten renderen en de financiële zekerheid kunt bereiken die je verdient. Bekijk onze algemene voorwaarden en nieuws voor de laatste updates en vergeet niet dat cookies worden gebruikt om de online ervaring te verbeteren.

Bij Prima Pensioen begrijpen we dat pensioenopbouw voor een DGA maatwerk is. Daarom kijken wij graag samen met jou naar jouw persoonlijke situatie en wensen. Onze pensioenadviseurs helpen je graag om de beste pensioenoplossing te vinden die bij jou past. Lees ook onze disclaimer en cookiebeleid voor meer informatie over ons gebruik van gegevens. Met onze expertise en persoonlijke benadering zorgen we ervoor dat je met een gerust hart de toekomst tegemoet kunt gaan.

Voor veel DGA’s (Directeuren-Grootaandeelhouders) bestaat de pensioenplanning uit een complex vraagstuk. Als ondernemer sta je er namelijk vaak alleen voor. Waar werknemers kunnen rekenen op een directe pensioenregeling, hebben DGA's die luxe meestal niet. Het is daarom essentieel om een partner te hebben die helpt bij de fiscale planning en de optimale regeling. Prima Pensioen wil die partner voor u zijn. Tegen arbeidsongeschiktheid kunt u zich bijvoorbeeld verzekeren, maar ook voor een oudedagsvoorziening die u na een aantal jaren kunt laten uitkeren. Hierbij is niet alleen de betaalde premie van waarde, maar ook het rendement dat daar in de loop der jaren op behaald is. Het is mogelijk om maximaal rendement te halen, maar het is net zo essentieel om te zorgen dat u minder fiscaal risico loopt. Als u echt de maximale waarde uit uw pensioenopbouw als DGA wil halen, zal een goede planning de eerste stap zijn. Heb je vragen of wil je weten wat in jouw situatie het beste is? Neem dan direct contact op met Prima Pensioen.