Afkoop partneralimentatie termijn bedrag

Een scheiding brengt naast emotionele ook veel financiële veranderingen met zich mee. Een van de uitdagingen waar u voor kunt komen te staan, is het goed regelen van de alimentatie. Traditioneel wordt alimentatie maandelijks betaald, wat voor beide partijen financiële implicaties heeft. Bijvoorbeeld als u opnieuw wilt beginnen met de aankoop van een woning verlaagt dit de leencapaciteit bij de alimentatieplichtige. Bij Prima Pensioen begrijpen we deze uitdagingen en bieden we gespecialiseerd advies om uw financiële toekomst veilig te stellen.

Afkoop van alimentatie in één termijn: Een slimme financiële zet

De afkoop van alimentatie in één termijn biedt een oplossing die voordelig kan zijn voor zowel de betaler als de ontvanger. Door de alimentatieverplichting af te kopen en het bedrag in een lijfrente te investeren via een bank of verzekeraar, elimineert u maandelijkse uitgaven. Dit heeft niet alleen als voordeel dat u niet langer gebonden bent aan maandelijkse overmakingen, maar het verhoogt ook uw leencapaciteit voor een hypotheek.

Hoe werkt partneralimentatie omzetten in een lijfrente?

Bij de afkoop van alimentatie door betaling van een lijfrentepremie wordt een eenmalig bedrag betaald door de alimentatieplichtige. Niet rechtstreeks aan de alimentatiegerechtigde, maar aan een verzekeraar of bank. Deze verzekeraar of bank verricht vervolgens periodiek – vaak maandelijks – een lijfrente-uitkering aan de alimentatiegerechtigde. De uitkeringen dienen direct in te gaan, de ontvanger kan zelf de einddatum van de uitkeringen bepalen. Dit heeft voordelen aan beide kanten:

1. Voor de betalende ex-partner:
- Geen maandelijkse alimentatieverplichtingen meer, wat resulteert in een verbeterde financiële situatie en de mogelijkheid om een hogere hypotheek te krijgen;
- Afkoopsom is in één keer aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit kan interessant zijn in situatie van eenmalig hoge inkomsten of bij emigratie uit Nederland.

2. Voor de ontvangende ex-partner:
- Een gegarandeerde periodieke uitkering dat financiële zekerheid biedt voor de toekomst;
- Geen afhankelijkheid meer van de ex-partner;
- Zelf de einddatum kiezen, dit kan leiden tot hogere maandelijkse uitkeringen.

Wij zij uw partner in financiële planning

Bij Prima Pensioen zijn we gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van klanten door het complexe financiële landschap dat volgt na een scheiding. Ons team van ervaren adviseurs kan u helpen bij het beoordelen van uw situatie om de meest voordelige financiële regelingen te treffen, inclusief de afkoop van alimentatie en de optimale investering van deze middelen.

Uw partneralimentatie termijn bedrag ook omzetten in één afkoop? Neem vandaag nog contact op

Laat financiële zorgen uw nieuwe start niet in de weg staan. Neem vandaag nog contact op met Prima Pensioen voor een adviesgesprek. Ontdek hoe wij u kunnen helpen uw financiële toekomst zeker te stellen en optimaal gebruik te maken van uw financiële mogelijkheden na een scheiding. Prima Pensioen staat voor u klaar, met deskundig advies en op maat gemaakte oplossingen die bij uw unieke situatie passen.


Prima Pensioen: Samen bouwen aan een financieel zorgeloze toekomst.