Levensverzekeringen en lijfrentes

Naast pensioenopbouw in de tweede pijler kun je ook werken aan je pensioen in de derde pijler. Hierbij het bijvoorbeeld over een lijfrente. Een lijfrente is een soort pensioen. Je regelt dat niet via jouw werkgever maar in privé.

Pensioentekort

Met een lijfrente kun je op een fiscaal vriendelijke manier een pot met geld opbouwen die je straks gebruikt als aanvulling op jouw pensioeninkomen. De inleg die je betaalt is aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Je hebt dan te maken met de jaarruimte en de reserveringsruimte. Bereken zelf hoeveel ruimte je hebt om de inleg in aftrek te brengen

Expirerende lijfrentekapitalen

Ieder jaar komen lijfrentekapitalen vrij. Dit heet expiratie. Mensen hebben in het verleden een lijfrente afgesloten en nu – vaak rond de pensioendatum – is het moment om uitkeringen te gaan ontvangen. Je kunt het lijfrentekapitaal op verschillende manieren omzetten in uitkeringen. Denk aan:

  • Een tijdelijke of levenslange uitkering
  • Overgang op de partner na overlijden
  • Wel of geen stijgende uitkeringen
  • Uitkering ineens
  • Overdracht naar een andere uitvoerder
  • Het moment van aankopen nog vooruit schuiven

Welke mogelijkheden je hebt met het vrijkomende lijfrentekapitaal is ook afhankelijk van het fiscale regime dat er op van toepassing is. Het is belangrijk na te gaan welk regime dat is.

Woonachtig in het buitenland

Als je in het buitenland woont, loop je tegen het probleem aan dat de lijfrente-uitvoerder geen uitkeringen wil doen naar het buitenland. De enige optie die ze aanbieden is het in één keer afkopen van het kapitaal, met hele vervelende fiscale gevolgen.
Prima Pensioen biedt hiervoor een oplossing. Wij kunnen er wel voor zorgen dat je in het buitenland een lijfrente-uitkering kunt krijgen.

Hulp nodig?

Prima Pensioen kan helpen bij het in kaart brengen van de lijfrentes en adviseren over de mogelijkheden. Ook kunnen wij bemiddelen bij het afsluiten van een lijfrente en bij de aankoop van de lijfrente-uitkeringen. Volledig onafhankelijk.

Neem contact op voor meer informatie