Verdeling pensioen bij scheiding
Wanneer je te maken krijgt met de complexiteit van scheiden, is het essentieel om ieder aspect van de verdeling zorgvuldig te overwegen, en bij Prima Pensioen begrijpen we dat volledig. Het gaat niet alleen om het verdelen van de woning of het opstellen van een ouderschapsplan; ook het pensioen verdient aandacht. Je hoeft niet terug te vallen op eindeloos zoeken naar de juiste informatie over het verdelen van het opgebouwde pensioen.
Bij een scheiding is het belangrijk om te weten dat jij en je ex-partner allebei recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit betekent dat het pensioen niet automatisch bij één persoon blijft, maar verdeeld moet worden in verband met de beëindiging van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Via het formulier van je pensioenfonds kun je afspraken maken over de verdeling. Echter, als je uit elkaar gaat, kan het zijn dat je andere afspraken wilt maken over het ouderdomspensioen dat je beiden heeft opgebouwd. Deze afspraken moeten dan duidelijk worden vastgelegd om later geen recht op meer of juist geen recht op een deel van het pensioen te claimen.
Wij geven je duidelijkheid over het recht op het ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen, dat van belang is bij het overlijden van je ex-partner. Tijdens deze periode doe je meer dan genoeg en daarom maakt Prima Pensioen het je gemakkelijker door alle benodigde formulieren voor je klaar te hebben liggen. Zo kun je je concentreren op wat echt telt, terwijl wij ervoor zorgen dat je zonder extra tijdverlies het bedrag krijgt waar je recht op heeft. Bij ons aan tafel zit je goed voor een definitief advies dat meegaat tot ver na het afsluiten van je dossier, zodat je geen zorgen meer hebt over verdelen van pensioenen in het kader van de scheiding.
De verdeling van pensioen
Bij Prima Pensioen begrijpen we dat het verdelen van pensioen bij scheiding een bijzonder en vaak ingewikkeld proces kan zijn. Een vraag die we vaak horen is: "Hoe gaat de verdeling van ouderdomspensioen in zijn werk bij scheiding?"
Het gaat als volgt: Als jij en je partner gaan scheiden, dien je een echtscheidingsconvenant op te stellen waarin de verdeling van de bezittingen en verplichtingen wordt geregeld, inclusief het pensioen. In het convenant wordt vastgelegd hoe het ouderdomspensioen wordt verdeeld. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een stuk van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt toegewezen aan de andere partner.
De verdeling van pensioen bij scheiding kan een ingewikkeld proces zijn, omdat er verschillende regels en mogelijkheden zijn. Het is belangrijk om te weten hoe je dit moet regelen en waar je recht op hebt. Onze pensioenadviseurs staan voor je klaar om je hierbij te helpen. Er zijn verschillende opties, zoals conversie of verevening. Bij conversie wordt het pensioen omgezet in een zelfstandig recht voor de ex-partner, terwijl bij verevening een aandeel van het ouderdomspensioen wordt uitgekeerd aan de ex-partner op het moment dat de pensioengerechtigde zelf met pensioen gaat. Je kunt hierbij de standaard verdeling volgen, of een afwijkende verdeling. Bijvoorbeeld door niet voor een 50-50 verdeling te kiezen, maar voor een 70-30 verdeling.
Na een echtscheiding hebben beide ex-partners dus recht op een deel van het door de ander opgebouwde pensioen. Vaak wordt de pensioenwaarde onderschat en men kiest doorgaans voor de standaard verdeling. Maar is dat terecht?
Standaard verdeling pensioen bij scheiding
Een andere veelgestelde vraag is: "Hoe kan ik mijn pensioen verdelen als mijn ex-partner en ik niet meer overleggen?" In de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is neergelegd hoe de verdeling van het ouderdomspensioen kan plaatsvinden. De ex-partners hebben volgens de hoofdregel recht op de helft van het gedurende het huwelijk door de ander opgebouwde ouderdomspensioen en op het volledige partnerpensioen (via de Pensioenwet). In huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant kunnen partijen een andere verdeling afspreken.
Grote waarde
Bij pensioen gaat het al snel om grote waardes die verdeeld moeten worden. Een aanspraak op een ouderdomspensioen van €15.000 met 70% partnerpensioen van een 50-jarige kent een waarde van zo'n €250.000. Het is dan ook zaak het belang van een correcte en voor alle partijen bevredigende pensioenverdeling bij de ex-partners door te laten dringen. Te vaak zien wij dat de pensioenverdeling niet of nauwelijks ter sprake komt in gesprekken met advocaten of mediators.
Melding aan pensioenuitvoerder
Het is raadzaam de scheiding tijdig te melden bij de pensioenuitvoerder(s). Doe dit binnen twee jaar na de scheiding met dit formulier. Anders is de pensioenuitvoerder niet meer wettelijk verplicht het verdeelde pensioen uit te keren aan beide ex-partners, maar slechts aan diegene die het pensioen heeft opgebouwd. De ander die na de scheiding recht heeft op een deel ervan moet zijn pensioenuitkeringen periodiek claimen bij de ex-partner in plaats van dit te ontvangen van het pensioenfonds. Niet echt een wenselijke situatie.
Conversie
Partijen kunnen afwijken van de standaard verdeling. Wil men niet meer afhankelijk zijn van de ander dan is het mogelijk te kiezen voor conversie. Dit houdt in dat de ex-partner een eigen pensioenrecht verkrijgt op zijn eigen leven. Stelt de andere ex-partner zijn pensioendatum straks uit dan geldt dat niet voor het geconverteerde pensioenrecht. Dit is anders indien niet wordt geconverteerd. In dat geval blijft de ene ex-partner afhankelijk van de pensioenkeuzes van de andere ex-partner.
Juiste vastlegging
Het is belangrijk de keuzes goed vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Er zijn genoeg gevallen bekend waarbij de een of de ander er pas op pensioendatum achter komt dat er toch iets anders op papier staat dan dat hij dacht. En dan is het vaak te laat.
Nieuwe wetgeving
Wanneer je te maken krijgt met een scheiding, zijn er talrijke financiële en emotionele overwegingen, waarbij het verdelen van het pensioen vaak een van de complexere zaken is. Prima Pensioen biedt je in dit verband helder en deskundig advies. Wij begeleiden je door het gehele proces van de pensioenen. Onze pensioenadviseur helpt met alle noodzakelijke formulieren en zorgt ervoor dat je de juiste stappen zet. Ook als er vragen zijn over wat er gebeurt met het pensioen als een van jullie overlijdt, staan wij voor je klaar.
Er zijn plannen voor een nieuw wettelijk systeem voor het verdelen van pensioen bij echtscheiding. Vanaf wanneer dit gaat gelden is nu nog onbekend. Wij houden de ontwikkelingen in de gaten.
Onze pensioenadviseurs kunnen je uitleggen wat de gevolgen zijn van alle pensioenopties en welke keuze het beste past bij jullie situatie. Ook kunnen ze je adviseren over hoe je het pensioen kunt verdelen als jullie samen tot een overeenkomst willen komen. Het is immers belangrijk om hier goede afspraken over te maken, zodat er geen onduidelijkheden of conflicten ontstaan in de toekomst. Daarnaast kunnen onze pensioenadviseurs je ook helpen met het regelen van een nabestaandenpensioen. Dit is het pensioen dat wordt uitgekeerd aan je ex-partner als je komt te overlijden. Het is belangrijk om te weten wie dit pensioen ontvangt en hoe dit wordt verdeeld tussen je ex-partner en eventueel toekomstige nieuwe partner. Onze adviseurs staan voor je klaar om je hierbij te begeleiden en ervoor te zorgen dat alles goed geregeld wordt. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden en gevolgen van de pensioenverdeling bij echtscheiding, neem dan gerust contact op met ons. Onze pensioenadviseurs kunnen je alles vertellen wat je moet weten en je voorzien van het juiste advies. Scheiden is al moeilijk genoeg, maar met de juiste hulp kun je de financiële aspecten goed regelen, zodat je met een gerust hart verder kunt gaan.
Met Prima Pensioen krijg je een eerlijke en zorgvuldige aanpak, zodat je je kunt richten op een nieuwe start, zonder de last van onopgeloste pensioenkwesties.