Maakt u wél de juiste keuzes bij pensionering of pensioenregeling?

Bij het naderen van pensionering gaat men vaak op zoek naar informatie over pensioenen en pensioenfondsen in Nederland. Als je direct naar inhoud over dit onderwerp wilt, zie dan hier de informatie die een pensioenfonds kan bieden. In Nederland moet men zichzelf informeren over de diverse pensioenfondsen en hun pensioenregelingen. Dit kan soms een uitdaging zijn, daarom bieden wij desgewenst uitgebreide informatie in zowel Nederlands als Engels / English.

En mensen die binnenkort met pensioen gaan krijgen van hun pensioenfonds of verzekeraar een brief met keuzes. Pensioenfonds zijn verplicht dit te melden. Keuzes over hoe ze hun pensioen wensen te ontvangen die opgebouwd is bij hun werkgevers. Standaard is het ouderdomspensioen levenslang en gelijkblijvend (wellicht met een indexatie) en na overlijden ontvangt de partner een levenslang partnerpensioen van 70% hiervan. Maar als aanstaande gepensioneerde heb je eenmalig de mogelijkheid om andere keuzes te maken. Dit zijn de zogenoemde flexibiliseringsmogelijkheden.

Welke pensioenregeling past bij mij?

Hierbij valt te denken aan:

  • een hoog-laag pensioen;
  • uitruil van partnerpensioen in een hoger ouderdomspensioen;
  • deels uitstellen van de pensioendatum.

Onlangs kwam een man er achter dat zijn vrouw na zijn overlijden geen partnerpensioen zou krijgen van het pensioenfonds. Ze hadden namelijk op het formulier aangekruist om het partnerpensioen volledig uit te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Dit was een onaangename verrassing en eigenlijk wilden ze dit niet. Het pensioenfonds gaf echter aan – onder verwijzing naar het pensioenreglement – dat een eenmaal gemaakte keuze niet meer is terug te draaien en dat het partnerpensioen definitief is uitgeruild. Ook een klacht bij je pensioenfonds kan man en vrouw niet helpen.

Ongewenste keuzes bij pensionering

Dit voorbeeld laat heel duidelijk zien welke gevolgen een verkeerde pensioenkeuze kan hebben. Onze ervaring is dat mensen helemaal niet durven te kiezen, bang om de verkeerde keuzes te maken. Dat is jammer, want door te flexibiliseren krijg je een pensioen dat nog beter past bij je eigen situatie.

Regelmatig helpen wij mensen die binnenkort te maken hebben met pensionering en dus voor een keuze staan voor het juiste pensioen. Met ons advies durven mensen wél pensioenkeuzes te maken, die goed aansluiten bij hun eigen situatie. En zo bieden wij mensen een pensioenregeling dat prima past bij hun eigen voorkeuren en voorkomen wij teleurstellingen.

Laat je goed adviseren bij Prima Pensioen voor je eigen pensioenplanning

Een pensioenregeling is een belangrijk aspect van je financiële toekomst, en het is essentieel om te begrijpen wat zich afspeelt binnen deze regelingen. Als werknemer kun je bijvoorbeeld direct naar de inhoud van de pensioenregeling van je werkgever gaan om te zien wat de verschillende opties en voorwaarden zijn. Je kunt ook naar de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaan voor meer informatie over de Nederlandse pensioenregelingen. Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten van je pensioenregeling, zodat je je financiële toekomst kunt plannen en je pensioen kunt optimaliseren.

Wil je graag hier goed in begeleid worden? Zoek niet verder en maak gerust een afspraak met Prima Pensioen. Of stel je vraag via de telefoon op +31(0)53-2600660.

Andere Tips & Cases

Meer ruimte voor lijfrente aftrek

Om te komen tot een meer arbeidsvormneutraal pensioenkader is met de nieuwe pensioenwetgeving ook de lijfrenteruimte aanzienlijk uitgebreid. Met terugwerkende…

Lees verder
Pensioen bij ontslag

Wanneer je van baan verandert, is het belangrijk om te begrijpen hoe je pensioen wordt beïnvloed door deze nieuwe situatie. In sommige gevallen kun je een deel…

Lees verder
nieuwe wet toekomst pensioenen is aangenomen
Wet toekomst pensioenen aangenomen

Op dinsdag 30 mei jl. heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen. Dit betekent dat vanaf 1 juli a.s. de pensioenopbouw in Nederland…

Lees verder