DGA pensioen

Dit pensioen, specifiek bedoeld voor directeur-grootaandeelhouders, is een pensioenvorm waarbij veel aspecten komen kijken. Als DGA maak je de keuze voor dit pensioen mede in overleg met je zakelijke partner en houd je rekening met de voorwaarden en voordelen ervan. Een vraag die daarbij opkomt, is hoe je dit zakelijke en privéaspect het beste in balans brengt. Je kunt ervoor kiezen om het pensioen in eigen beheer op te bouwen, waarbij je direct rendement kunt ontvangen. Hierbij komt het voordeel dat je zelf kunt bepalen hoe je het pensioenkapitaal investeert, wat bijvoorbeeld bij lijfrente niet meer altijd mogelijk is. Een andere mogelijkheid is om een lijfrenteverzekering af te sluiten, wat fiscaal aftrekbaar kan zijn. Dit komt zowel jou als je werknemers ten goede.

Als Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) ben je een ondernemer met een speciale positie binnen je eigen besloten vennootschap (BV). Als DGA heb je niet alleen de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van je bedrijf, maar ook voor je eigen pensioenopbouw. Het is essentieel dat je als DGA goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en verantwoordelijkheden met betrekking tot je pensioen. Hier bij Prima Pensioen helpen we DGA's zoals jij om een solide en goed gestructureerd
pensioenplan op te bouwen.

Als DGA kun je verschillende opties overwegen om voor je eigen pensioen te zorgen


DGA Pensioen in eigen beheer
: In het verleden was het voor DGA's mogelijk om een pensioen in eigen beheer op te bouwen binnen de BV. Echter, per 1 juli 2017 is deze regeling afgeschaft. Bestaande pensioenregelingen in eigen beheer kunnen worden afgekocht of omgezet in een oudedagsvoorziening. Het is belangrijk om de mogelijkheden en consequenties hiervan goed te begrijpen en hierin deskundig advies in te winnen.

Oudedagsvoorziening
: Na de afschaffing van pensioen in eigen beheer is het mogelijk om te kiezen voor een oudedagsvoorziening, zoals een lijfrenteverzekering of een lijfrenterekening. Dit stelt je in staat om op individuele basis vermogen op te bouwen voor je pensioen.

Aanvullende pensioenregeling
: Naast de mogelijkheden die voortvloeien uit je rol als DGA, kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan een aanvullende pensioenregeling, zoals een pensioenverzekering of een pensioenfonds. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op je eigen pensioenvoorziening.

Speciaal toegespitst op DGA’s heeft Prima Pensioen het DGA-pensioenabonnement ontwikkeld. Hiermee bent u als DGA tegen een scherp tarief verzekerd van:

  • Pensioenberekeningen voor de jaarrekening + fiscale aangifte die voldoen aan wet- en regelgeving;
  • Risico’s van overlijden en arbeidsongeschiktheid zijn in kaart gebracht en worden jaarlijks gemonitord;
  • Anticiperen op aankomende wetswijzigingen die van invloed kunnen zijn op uw pensioen;
  • Goed onderbouwde beslissingen bij nadering van uw pensioendatum, wat te doen met het pensioen;
  • Regelmatig verstrekken van nieuwsbrieven.

DGA pensioen en verzekeringen - sparen of beleggen?

Bij Prima Pensioen begrijpen we dat het als DGA vaak complex kan zijn om de juiste keuzes te maken met betrekking tot je pensioen. Onze gespecialiseerde pensioenadviseur zijn er om je te begeleiden en van professioneel advies te voorzien. We helpen je graag bij het opstellen van een op maat gemaakt pensioenplan dat aansluit bij jouw specifieke behoeften en doelen.

Bij Prima Pensioen begrijpen we dat het regelen van een pensioen voor ondernemers een belangrijk financieel vraagstuk is. Als Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) wil je immers op een fiscaal gunstige manier een goed pensioen opbouwen. Hierdoor kun je het opgebouwde inkomen uit je onderneming later aanvullen en genieten van een financieel zorgeloos pensioen. Het pensioen kan op verschillende manieren worden geregeld. Zo kun je ervoor kiezen om te sparen in de eigen BV, een verzekering af te sluiten bij een verzekeraar of te beleggen voor het opbouwen van pensioenkapitaal. Elke situatie is uniek, daarom is het belangrijk om te kijken welke optie het beste bij jou en je onderneming past. Onze pensioenadviseurs staan voor je klaar om alle mogelijkheden te bespreken en je te adviseren over de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie en wensen.

Een ondernemerspensioen heeft fiscaal gezien verschillende voordelen. Zo kun je gebruikmaken van de zogenaamde pensioen- en lijfrenteregelingen in Box 1 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je de inleg voor je pensioen kunt aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting betaalt. Daarnaast is de uitkering op je pensioendatum vaak lager dan het hoge DGA-tarief, wat gunstig is voor je financiële situatie. Het pensioen regelen kan eventueel ook via banksparen, waarbij je het opgebouwde kapitaal inlegt bij een bank. Dit biedt een fiscaal vriendelijke manier om pensioen op te bouwen en kan een goede keuze zijn als je liever niet belegt in risicovollere producten.

Vragen voor directeuren

Als pensioenadviseur in Enschede begrijpen we dat DGA pensioen voor veel zakelijk directeuren een belangrijk onderwerp is. Een veelgestelde vraag die we vaak horen is: "Wat gebeurt er met mijn pensioen als mijn bedrijf failliet gaat?"

Het DGA pensioen wordt tussen u als DGA en uw werkgever afgesloten. Dit betekent dat uw pensioenkapitaal geen deel uitmaakt van het vermogen van uw bedrijf. In het geval van een faillissement van uw bedrijf, blijft uw pensioenkapitaal veilig en wordt het niet gebruikt om schulden te betalen. Een ander veelgestelde vraag is: "Kan ik een nabestaandenpensioen afsluiten voor mijn partner?" Ja, dat kan zeker. U kunt ervoor kiezen om een deel van uw opgebouwde pensioenkapitaal te gebruiken voor een nabestaandenpensioen. Hierdoor zorgt u ervoor dat uw nabestaanden financieel beschermd zijn in het geval dat u komt te overlijden. Veel DGA's vragen zich af hoeveel kosten er verbonden zijn aan het afsluiten van een DGA pensioen. De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het bedrag dat u wilt opbouwen, uw leeftijd en uw gezondheid. Het is belangrijk om deze kosten goed te laten berekenen door een pensioenadviseur, zodat u een duidelijk beeld heeft van wat u kunt verwachten. Als u meer vragen heeft over DGA pensioen of als u wilt weten welke opties u hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor uw financiële toekomst

Persoonlijk advies

Bij Prima Pensioen kun je altijd rekenen op persoonlijke en goede advisering. Onze pensioenadviseurs zijn gespecialiseerd in het regelen van pensioenen en helpen je graag om de beste optie te kiezen die aansluit bij jouw wensen en doelen voor de toekomst. Lees ook onze disclaimer en cookiebeleid voor meer informatie over ons gebruik van gegevens. Je kunt altijd online inloggen om je persoonlijke pensioeninformatie te bekijken. Zo houd je zelf de regie in handen en kun je met een gerust hart werken aan een financieel gezonde toekomst.

Hiernaast is Prima Pensioen zeer thuis in levensverzekeringen en stamrechten. Overzicht scheppen in en optimale aanwendingsmogelijkheden zoeken voor (vrijkomende) levensverzekeringspolissen en stamrechten. Is het geld nu nodig of is uitstellen van het moment van uitkeren juist wenselijk? Een tijdelijke uitkering of heb je liever een levenslange uitkering? Belastingvoordeel behalen door de uitkeringen te schenken aan je kinderen? Er is meer mogelijk met je levensverzekeringen en stamrechten dan je dacht. Prima Pensioen brengt deze in lijn met jouw behoeftes voor zakelijk en privé en brengt helder in kaart wat je hebt opgebouwd aan pensioen aanvullend op je aow.

Houd er rekening mee dat het gebruik van cookies op onze website je kan helpen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en relevante informatie over het pensioen. Onze website biedt gedetailleerde informatie over hoe je -pensioen kunt opbouwen en wat de algemene voorwaarden zijn, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken voor je financiële toekomst.