Pensioen en gebeurtenissen in je leven

Pensioen klinkt voor veel mensen ver weg. Toch is pensioen dichterbij dan je denkt. Stel je krijgt een nieuwe baan, gaat samenwonen of trouwen, krijgt een kind of gaat uit elkaar. Deze levensgebeurtenissen kunnen direct gevolgen hebben voor jouw pensioen.

Je werk en je pensioen

Als je werkt, bouw je bijna altijd via je werkgever ouderdomspensioen op. Dit is onderdeel van je arbeidsvoorwaarden. Zoek uit hoe je regeling in elkaar zit:

  • Welke factoren zijn belangrijk voor de hoogte van je pensioen?
  • Hoeveel premie betaal je zelf en hoeveel jouw werkgever?
  • Hoe is het nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen geregeld?
  • Welke keuzemogelijkheden heb je?

Samenwonen of trouwen en je pensioen

Als je gaat trouwen of samenwonen moet je een aantal geldzaken regelen. Een daarvan is je pensioen. Kijk bijvoorbeeld naar:

  • Heb je jouw partner aangemeld voor nabestaandenpensioen? Zo niet, dan krijgt jouw partner geen pensioenuitkeringen als jij overlijdt.
  • Hoeveel pensioen kunnen jullie samen bereiken? En hoeveel verwacht je nodig te hebben na jullie pensionering? Kom je tekort, onderneem dan actie.
  • Komt er nog pensioen toe aan jouw eventuele ex-partner? Dit heeft direct invloed op de hoogte van jouw pensioen en het nabestaandenpensioen van jouw huidige partner.

Uit elkaar gaan en je pensioen

Als je gaat scheiden, moeten jullie je bezittingen verdelen. Het gaat dan om het huis en spaargeld, maar ook om het pensioen dat jullie hebben opgebouwd. Enkele aandachtspunten:

  • Het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk, moeten jullie 50-50 verdelen. Het is mogelijk een andere afspraak te maken in het echtscheidingsconvenant.
  • Het partnerpensioen komt volledig toe aan de ex-partner. Dit betekent dat een nieuwe partner een lager partnerpensioen krijgt dan wellicht gedacht.
  • Naast pensioen zal ook een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening verdeeld moeten worden. Dit kan op verschillende manieren.

Met pensioen gaan

Als je bijna met pensioen gaat, is het goed om na te gaan hoeveel je straks ontvangt en hoeveel je nodig hebt. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel pensioen je kunt verwachten. Let op, pensioen dat je als ondernemer hebt opgebouwd staat hier net bij. Ook lijfrentes staan er niet bij.

Voordat het pensioen ingaat, kun je verschillende keuzes maken. Een eenmaal gemaakte keuze is definitief. Keuzes die je kunt maken zijn bijvoorbeeld:

  • Een hoog-laag pensioen. Je krijgt dan in de eerste jaren een hogere uitkering en daarna levenslang een lagere.
  • Uitruil van nabestaandenpensioen in hoger ouderdomspensioen. Dit is interessant als jouw partner beschikt over een eigen pensioeninkomen.
  • Als jouw pensioenregeling een premieregeling is, dan heb je aanvullende keuzes. Je kunt kiezen om het pensioen aan te kopen bij de pensioenuitvoerder die de hoogste uitkering biedt. Een andere keuze is om te gaan voor een variabele uitkering. Dit levert een hogere uitkering op.

Overlijden en je pensioen

Niemand houdt graag rekening met de financiële gevolgen van een overlijden. Toch is het goed om te weten hoe je gezin financieel achterblijft als jij of je partner overlijdt. Kunnen je nabestaanden de huur of hypotheek blijven betalen? En hoe zit het met de kosten voor de kinderen en andere vaste lasten?

Als je vaak van werkgever bent gewisseld, kan het nabestaandenpensioen tegenvallen. Dit geldt ook als jij of jouw partner in het verleden zijn gescheiden. Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl hoe het zit met jouw nabestaandenpensioen.
Kom je tekort, klik dan hier om te zien wat het per maand kost om een extra dekking voor jouw gezin te regelen.

Andere Tips & Cases

Meer ruimte voor lijfrente aftrek

Om te komen tot een meer arbeidsvormneutraal pensioenkader is met de nieuwe pensioenwetgeving ook de lijfrenteruimte aanzienlijk uitgebreid. Met terugwerkende…

Lees verder
Pensioen bij ontslag

Wanneer je van baan verandert, is het belangrijk om te begrijpen hoe je pensioen wordt beïnvloed door deze nieuwe situatie. In sommige gevallen kun je een deel…

Lees verder
nieuwe wet toekomst pensioenen is aangenomen
Wet toekomst pensioenen aangenomen

Op dinsdag 30 mei jl. heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen. Dit betekent dat vanaf 1 juli a.s. de pensioenopbouw in Nederland…

Lees verder