Lijfrente en beleggen

Regelmatig zijn wij in gesprek met mensen die een lijfrente hebben. Een lijfrente is een soort privé pensioen. Kijk hier als je meer wilt weten over lijfrentes. Veel van de mensen die wij spreken hebben een lijfrente op basis van sparen. Met de huidige lage spaarrente groeit het lijfrentekapitaal dan niet echt aan. En dat terwijl de helft van het op te bouwen lijfrentekapitaal toch wel uit rendement moet komen. Anders wordt het een sober aanvullend pensioen.

Een alternatief voor sparen is een lijfrente op basis van beleggen. Met beleggen is de kans groot dat je een hoger rendement behaald dan met sparen. Welk effect dat heeft op het lijfrentekapitaal laat het volgende voorbeeld zien:

Sparen:
Maandelijkse inleg €250 gedurende 25 jaren. Verwacht eindkapitaal met 0,5% rente: €80.000.

Beleggen:

Maandelijkse inleg €250 gedurende 25 jaren. Verwacht eindkapitaal met 5% rendement: €150.000.

Een verschil van een kleine 90%!

Risico’s

Met de maandelijkse inleg in de lijfrenteverzekering of lijfrenterekening wordt een beleggingspot opgebouwd. De risico’s die je wenst te lopen kun je zelf bepalen. De een kiest voor minder risico in een defensief profiel, de ander wil juist meer risico lopen – met een grotere kans op een hoger rendement – en kiest voor offensief. Een gemiddeld risico is het neutrale profiel.

Beleggen is mogelijk in allerlei varianten. Sommige uitvoerders beleggen voor je in een mix van fondsen die zijn afgestemd op jouw risicoprofiel. Bij andere uitvoerders kun je zelf fondsen uitkiezen, van passief tot actief beheerd.

Praktisch

Wij zijn graag behulpzaam bij het opstarten van een lijfrente op beleggingsbasis. Bij het bepalen van het risicoprofiel en het uitzoeken van een of meerdere specifieke fondsen. Ook kunnen we helpen bij de overdracht van jouw spaarlijfrente naar de beleggingslijfrente.

Vragen over lijfrentes, laat het ons weten!

Andere Tips & Cases

Klantcase
Hoe maak je een pensioenplan dat bij de werknemer past?

Werknemers die hun pensioendatum naderen krijgen van hun pensioenfonds of pensioenverzekeraar zo’n zes maanden vóór hun pensioendatum een standaard brief. In…

Bekijk klantcase
3 tips om te sparen voor je pensioen met direct resultaat

Als ondernemer bouw je geen pensioen op, tenzij je zelf in actie komt. Wat voor werknemers geldt, geldt ook voor ondernemers. Er komt een moment dat je het…

Lees verder
Voorkom financiële zorgen na overlijden

Hoe staan jouw nabestaanden er financieel voor als jij overlijdt? Uit onderzoek blijkt dat mensen hun financiële situatie dan te rooskleurig voorstellen. Maak…

Lees verder